ANKARA MUTFAĞI


ANKARA MUTFAĞI


Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.

ÇORBALAR: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası



Toyga Çorbası


ET YEMEKLERİ : Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.



                                                                                            

    
 Ankara Tava     





PİLAVLAR : Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.

KÖFTELER: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.

DOLMALAR: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.

                                                                                                                 


     Etli Yaprak Sarma 







BÖREKLER- ÇÖREKLER: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.

YEMEKLER: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.

HAMUR İŞİ YEMEKLER: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.

TATLILAR - KOMPOSTOLAR: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.




Kabak Tatlısı

EKMEKLER: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.



Mutfak Malzemeleri


Aşhane- ayşene : Mutfak


Bağa : İki kulplu bir çeşit kahve tepsisi


Bandil : Küçük testi


Bardak : Toprak testi


Beden : Bakır sahan


Bodiç : Küçük testi


Boduç : Fıçı


Boğ : Sofra bezi


Bulgulu Senek : Toprak testi


Caba : Toprak tencere


Cağa : Deri ve bezden yapılan büyük torba


Çatura : Ağaç su testisi


Çente : Çinko sahan ve tas kapağı


Çork : Ocak


Çalpak-hatun : Büyük yayık


Çamçak : Tahta maşrapa


Çekel : Küçük nacak


Çomça : Büyük ağaç kepçe


Çömçü :Toprak ibrik


Dövce : Havan


Eğri : Bıçak


Eysereni Şiran : Hamur kazıma aleti


Enge : Küçük bıçak


Ersin : Demirden hamur kazıma aleti


Gelder : Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı


Gırgırı : Ağzı dar testi


Gölek : Yağ kutusu


Haranı : İki kulplu küçük kazan


Hereni : Büyük tencere


İlistir : Kevgir


Kaşıkla : küçük testi


Mengel : Bakraç


Oklaç-oklagaç : Oklava


Pişirgeç : Tahtadan yufka çevirme aleti


Sergen : Tavanlara yakın konulan raf


Susak : Ağaç maşrapa


Sapsak : Bakır, teneke, çini yada çinkodan yapılmış su kabı


Sitil : Bakırdan saplı şekerlik


Tahar : Ağzı geniş kulpsuz kap


Tandır : Küçük fırın


Terek : Raf


Tıngır : Tepsi


Yangı : Kulplu küçük kap


Yaslahaç : Halur açma tahtası


Yunak : İçinde bir şey yıkanan kap